Timeline Sjem

 • Wat betreft de geschiedenis van Sjem moeten we helemaal terug naar 1974. Het was de tijd van de opkomst van de gospelgroepen. Elk dorp had wel een gospelgroep. En ook in Kollum ontstond er een groep met enthousiaste jongeren uit de verschillende kerken uit het dorp. De groep kreeg de naam "Sjem Hammeforasj" (De Naam die verkondigd mag worden). Er waren al vrij snel zo'n veertig leden en er werd af en toe in de regio opgetreden o.l.v. diverse dirigenten. Eind 1981 was er echter geen dirigent meer te vinden nadat de groep binnen twee jaar z'n 5e dirigent kwijt raakte. Er ontstond een probleem. De groep had zeld een gospelfestival in eigen dorp georganiseerd waaraan het zelf ook een bijdrage zou gaan leveren. De oplossing werd gevonden in een verkort optreden met alleen het muziekcombo en een solozangeres van Sjem Hammeforasj. De huidige band Sjem was ontstaan.

 • Sjem 1981-1982

  Voor zover bekend is dit de allereerste foto van Sjem (juli 1982) tijdens een optreden op een camping in Wervershoof. Dit is het begin geweest van de huidige gospelband Sjem. Met een paar nummers op het repertoire met v.l.n.r. Kees Roeleveld op basgitaar, Bouwina Riemersma op het orgel, Clara Zijlstra als zangeres, Leo Groendijk op drums en Marten Folkertsma als zanger/gitarist. Tjeerd Mevius was destijds onze geluidsman.

  Het eerste optreden van Sjem bestond uit een tweetal nummers op het Frysk Gospelfestival te Wommels in april 1982. Jitze maakte op dat moment nog geen deel uit van Sjem. Hij voegde zich in het najaar van 1982 bij de groep.

 • Sjem 1982-1985

  In september 1982 is Jitze Hogenberg uit Dokkum als 7e lid als zanger aan de groep toegevoegd. Er was een groep ontstaan die elk jaar zo'n 25 optredens in het noorden van het land verzorgt in allerlei kerkelijke gelegenheden.

  Klaas Groendijk, ooit als zanger in de oude gospelgroep Sjem Hammeforasj begonnen, nam de plaats in als geluidsman bij Sjem als opvolger van Tjeerd Mevius.

  In 1983 nam de groep samen met een aantal andere muziek- en zangverenigingen uit Kollum een drietal nummers op voor de LP "Kollum Zingt". De eerste opnamen op geluidsdrager van de band waren een feit.

Follow by Email
YouTube
Instagram
Boekingen